
Víno – najstarší kultúrny nápoj. Ide o alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába alkoholickým kvasením, vylisovanej šťavy z bobúľ viniča hroznorodého. Na svete existuje množstvo druhov alkoholických nápojov, ale za kráľovský nápoj sa považuje víno. Už pred storočím usúdil Luis Pasteur, že víno je najzdravší a najhygienickejší nápoj. Vínny mušt je totiž zbavený prídavných chemických látok, ktoré sú obsiahnuté vo vode a ďalších komponentoch iných nápojov.
Očakáva sa, že nápoj rovnako ako jedlo nekonzumujeme ľahostajne. Oceníme jeho vôňu, u vína aj jeho farbu a čírosť, vychutnáme chuť. Na dúšok sa pijú v malom množstve iba destiláty ako džin, vodka atď. Podobný spôsob ako pri víne platí aj pri čaji, ktorý vychutnávame čuchom aj chuťou.

Teplota vína
– biele víno sladké- 7-9°C
– biele víno suché- 9-11°C
– červene víno mlade- 14-16°C
– červene víno zrelé- 16-18°C
– ružové víno- 10-12°C
– šumivé víno- 4-6°C
Skupiny vín:
- prírodné vína
- perlivé- bublinky boli spravené umelými bublinkami
- šumivé- (sekty) vznikajú 2 kvasením v nerezových tankoch a potom sa plnia do fliaš
- šampanské
- dezertne korenené vína- (vermúty) sú vína, do ktorých sa pridáva cukor, lieh, koreniny
- fortifikované vína- sú vína s vyšším obsahom alkoholu
Podľa obsahu alkoholu:
- slabé 8-10%
- stredne 10-12%
- silne 12-14%
Pridajte komentár alebo hodnotenie ako prvý: